Suprapopularea bacteriană a intestinului subţire

Deşi puţin studiată până acum, suprapopularea bacteriană a intestinului subţire (SIBO – small intestinal bacterial overgrowth), sindrom în cadrul căruia intestinul subţire este invadat de o cantitate mare de bacterii, afectează numeroase persoane.

În mod normal, numărul bacteriilor este mai mare în intestinul gros (colon) şi mult mai redus în intestinul subţire. De asemenea, tipul de bacterii din intestinul subţire este diferit de bacteriile existente în colon. În cazul SIBO însă, tipul şi numărul bacteriilor din intestinul subţire sunt similare celor care se regăsesc în intestinul gros.

Bine de ştiut!
Deşi bacteriile care populează colonul sunt absolut necesare pentru păstrarea sănătăţii, o cantitate prea mare de bacterii la nivelul intestinului subţire poate afecta procesul de absorbţie a nutrienţilor şi poate cauza diverse probleme de sănătate.

Cum îţi afectează SIBO sănătatea?

Un intestin subţire sănătos asigură absorbţia eficientă a nutrienţilor. Pentru asta, un nivel echilibrat de bacterii este necesar. Dar când numărul bacteriilor creşte necontrolat la nivelul intestinului subţire, acestea intră în competiţie cu organismul pentru nutrienţi. În plus, în timpul procesului de înmulţire bacteriană iau naştere produşi care pot irita, inflama sau afecta suprafaţa de absorbţie a mucoasei intestinale.

Acest lucru împiedică absorbţia carbohidraţilor, a grăsimilor, a vitaminelor liposolubile şi uneori a proteinelor, cauzând malabsorbţie sau malnutriţie. Procesul de creştere bacteriană este însoţit de producerea unei cantităţi mari de gaz, ceea ce duce la apariţia balonărilor, flatulenţei şi gazelor intestinale, a diareei şi a disconfortului abdominal. În cazuri severe, SIBO poate duce la pierderea în greutate, deoarece bacteriile consumă cea mai mare parte a nutrienţilor, iar corpul nu mai reuşeşte să absoarbă nimic.

Simptomele suprapopulării cu bacterii

Adesea acute, simptomele creşterii bacteriene la nivelul intestinului subţire se pot croniciza. Uneori, simptomele persistă ani întregi până la apariţia semnelor malnutriţiei. Severitatea lor depinde de tipul de bacterii prezente, dar şi de cantitatea acestora. Nu toate simptomele de mai jos apar la persoanele care suferă de SIBO:

– balonări după mese
– crampe, disconfort şi dureri abdominale
– scaune urât mirositoare
– zgomote la nivelul intestinului
– greaţă imediat după masă
– pierdere în greutate

Cei afectaţi de SIBO suferă mai degrabă de constipaţie cronică decât de diaree. Pot apărea şi alte simptome care aparent nu au legătură cu tractul intestinal (oboseală, diverse dureri).

Alte probleme asociate cu SIBO

Când creşterea bacteriilor la nivelul intestinului subţire este importantă şi durează o perioadă mai lungă de timp, poate cauza o diminuare a absorbţiei grăsimilor, proteinelor, zaharurilor şi vitaminelor. Astfel, apar probleme dintre cele mai diverse:

– Digestia insuficientă a grăsimilor poate duce la scăderea în greutate sau steatoree (exces de grăsime în scaun şi miros pătrunzător).
– Digestia deficitară a proteinelor creşte riscul de infecţii şi poate duce la scăderea în greutate sau la căderea părului.
– Digestia deficitară a glucidelor duce la apariţia crampelor abdominale, gazelor, balonărilor şi diareei.
– Deficienţa de vitamina B12 poate fi cauzată de consumarea acestei vitamine de către bacterii şi poate duce la anemie.
– Deficienţa de vitamina A poate afecta vederea nocturnă şi poate provoca sensibilitate la lumină, dar şi alte probleme de vedere şi de piele.
– Deficienţa de vitamina D poate duce la fragilizarea oaselor şi la apariţia durerilor articulare.
– Deficienţa de vitamina E poate duce la afecţiuni ale sistemului nervos.
– Deficienţa de calciu şi magneziu poate cauza crampe musculare.

Cauze şi factori de risc

Factorii de risc pentru SIBO pot fi grupaţi în trei categorii:

1. Probleme ale activităţii musculare
Activitatea musculară la nivelul intestinului subţire este importantă nu numai pentru o bună digestie, dar şi prin prisma faptului că ajută la eliminarea bacteriilor în exces şi controlează cantitatea de bacterii din această parte a intestinelor. Orice probleme ale activităţii musculare permit bacteriilor să rămână în intestinul subţire mai mult timp şi să se multiplice. Astfel, SIBO poate apărea în urma unor afecţiuni care afectează motilitatea intestinală:
– Diabetul afectează nervii care controlează muşchii intestinali
– Bolile neurologice şi musculare pot afecta activitatea muşchilor intestinali
– Obstrucţia (parţială sau intermitentă) a intestinului subţire poate afecta transportul alimentelor şi bacteriilor (intervenţii chirurgicale sau boala Crohn)
– Fistulele şi diverticulii permit bacteriilor să se multiplice
– Sclerodermia afectează direct musculatura intestinală, iar încetinirea tranzitului duce la proliferarea bacteriilor
– Intervenţiile chirurgicale la nivelul duodenului sau stomacului

2. Problemele sistemului imunitar pot înlesni creşterea bacteriană la nivel intestinal. Pancreatita cronică, bolile imunitare moştenite, inflamaţia pancreasului şi tratamentele cu imunosupresoare pot favoriza apariţia SIBO.

3. Boli care permit accesul bacteriilor din colon în intestinul subţire. Boala Crohn, de exemplu, se poate solda cu rezecţia valvei ileocecale, lucru care permite accesul bacteriilor din intestinul gros în intestinul subţire. Inclusiv medicaţia folosită în această afecţine poate scădea aciditatea stomacală, permiţând astfel creşterea bacteriană.

SIBO poate apărea şi dacă alimentele rămân în intestin pentru o perioadă prea lungă. Stagnarea reziduurilor dezechilibrează flora intestinală, iar fermentarea duce la creşterea populaţiei bacteriene care se poate extinde în intestinul subţire.

În plus, consumul de zaharuri în exces poate avea ca rezultat colonizarea intestinului subţire cu bacterii deoarece bacteriile se dezvoltă în prezenţa acestora.

Cum se pune diagnosticul?

Dozarea hidrogenului în aerul expirat este testul în urma căruia se poate aprecia dacă există sau nu o suprapopulare bacteriană la nivelul intestinului. În condiţii de repaus fizic şi alimentar, organismul uman nu produce hidrogen. În cazul unei suprapopulări cu bacterii, hidrogenul produs este elimint prin respiraţie.

Bine de ştiut!
Boala celiacă, insuficienţa pancreatică, boala Crohn sau anormalităţi anatomice ale intestinului subţire pot duce şi ele la producerea unei cantităţi mari de hidrogen.

Tratament cu antibiotice şi probiotice

Pentru cazurile puţin severe, o modificare a dietei este suficientă, cu reducerea cantităţii de carbohidraţi şi creşterea cantităţii de grăsimi. În timpul curei se recomandă suplimentarea cu vitamine şi minerale pentru a reface rezervele organismului.
Uneori, în tratamentul SIBO sunt prescrise antibiotice, iar tratamentul durează 1-2 săptămâni. Însă acest tratement comportă unele neajunsuri. Deşi este eficient în scăderea numărului de bacterii, nu tratează cauzele SIBO. De aceea, simptomele pot reapărea la întreruperea tratamentului, iar acest lucru duce la necesitatea repetării lui. Efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice sunt variate, printre ele numărându-se diareea, greţurile şi vărsăturile. Mai grave sunt însă înfecţiile fungice ale tractului digestiv, gurii sau vaginului, care apar din cauză că antibioticele distrug atât bacteriile patogene, cât şi pe cele sanogene. De asemenea, tratamentele repetate cu antibiotice cresc riscul apariţiei bacteriilor rezistente la antibiotice.

De aceea, tratamentul cu antibiotice trebuie urmat de o cură de probiotice, care ajută la refacerea florei intestinale.

Bine de ştiut!
Chiar dacă suprapopularea intestinală cu bacterii a fost tratată, ţesutul afectat are nevoie de până la 6 luni pentru a se vindeca. Datorită proprietăţilor benefice, probioticele sunt necesare în tot acest timp.

Legătura între SIBO şi alte afecţiuni

– În Jurnalul de Gastroenterologie Clinică (2009) s-au prezentat dovezi care arată că SIBO ar cauza boala celiacă.
– Multe dintre persoanele care suferă de rozacee au şi SIBO, iar în urma tratamentului pentru SIBO, rozaceea a dispărut.
– Studiile au arătat că 24% dintre pacienţii cu diabet care suferă de diaree cronică au această problemă din cauza SIBO.

Reclame

20 de gânduri despre „Suprapopularea bacteriană a intestinului subţire

 1. Ovidiu

  Am fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil si medicul meu mi-a recomandat sa incerc ColonHelp. Nu contine crusin sau xena si sper sa aiba efect si la mine.

  Răspunde
  1. Alexia

   Pentru balonare este foarte bun si ColonHelp Probiotic Forte de la ei! Eu l-am luat si am avut rezultate dupa prima doza administrata! Nu ma asteptam sa isi faca atat de repede efectul! Vi-l recomand cu drag! 🙂

   Răspunde
 2. Clementina

  Si eu am avut dezechilibre ale florei cauzate de diverse tratamente si alimentatia inadecvata, dar probioticele mi-au ajutat digestia sa revina la normal.

  Răspunde
 3. Mariana

  Eu nici nu mai stiu cate produse am incercat ca sa-mi reglez tranzitul. De cand v-am descoperit produsul asta ColonHelp nu mai am meteorism si merg normal la toaleta. La mine a functionat.

  Răspunde
 4. Nicoleta

  Pentru cei care se simt balonati si de la iaurt, incercati chefir sau sana care au un pH mult mai tolerabil. Imi plac articolele voastre.

  Răspunde
 5. Doina

  Buna ziua! Aveti un produs special doar pentru refacerea florei intestinale? Am luat multa vreme antibiotic si mi-am distrus flora intestinala. Nu vreau sa merg in farmacii si sa cumpar pastile. Multumesc!

  Răspunde
  1. adminflora Autor post

   ColonHelp Probiotic Forte este o versiune de ColonHelp în care, pe lângă fibrele din semințele de in și psyllium, au fost adăugate inulină (extrasă din cicoare, cu efect prebiotic) și un complex probiotic în concentrație de 3 miliarde de colonii formatoare – CFU (per lingurița dozatoare) din 5 tipuri de culturi bacteriene probiotice (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus).

   ColonHelp Probiotic Forte este o formulă 100% naturală, concepută special pentru protejarea și reechilibrarea florei intestinale.

   rodusul este util pentru:
   – menţinerea funcţionării sistemului imunitar
   – protejarea şi refacerea florei intestinale
   – reglarea digestiei și a tranzitului intestinal
   – reducererea balonărilor
   – îmbunătățirea absorbției mineralelor și a nutrienților din alimentație
   – reducerea intoleranței la lactoză

   Răspunde
 6. Florentina Teianu

  Buna ziua! Sunt o persoana sensibila la unele alimente! Credeti ca menta din Colonhelp probiotic imi va ridica ceva probleme?

  Răspunde
  1. adminflora Autor post

   @Daniel: Taratele contin fibre si pot cauza balonari si gaze. Condimentele cum sunt chimenul si coriandrul reduc balonarile, asa ca este bine sa le combinati sau sa cresteti treptat cantitatea de fibre din alimentatie.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s